Η Google τιμά τον Ελύτη και μας προτρέπει: Ξαναφτάξτε την Ελλάδα

Με τη δημιουργία ενός google doodle το οποίο περιλαμβάνει τον Οδυσσέα Ελύτη τίμησε σήμερα η Google τον Έλληνα νομπελίστα ποιητή με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννησή του.
Στο logo της Google o Ελύτης απεικονίζεται στη θέση του L ενώ δίπλα του το E δημιουργείται από την απήχηση των έργων του. Την θέση των δύο Ο καταλαμβάνουν ένα καράβι, ένα τσαμπί σταφύλι και μια ελιά.
Γιατί; Διότι η Google δεν σταμάτησε εδώ. Μας παραπέμπει στον στίχο του ποιητή: "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις."
Μας στέλνει δηλαδή με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και εμφανώς μας προτρέπει να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα με τα υλικά και τις αξίες που αυτό ο τόπος και οι άνθρωποι ανέδειξαν.
Ο Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1911 αλλά από τριών ετών έζησε στην Αθήνα.
Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα «Άξιον Εστί», «Ήλιος ο πρώτος» κ.ά., θεωρήθηκε από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Πέθανε στην Αθήνα, το1996, από ανακοπή καρδιάς.
Τα Google Doodles είναι οι παραλλαγές του λογοτύπου της Google που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα για να τιμήσουν μια σημαντική προσωπικότητα ή να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της τεχνολογίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού κλπ.

ΠΗΓΗ eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...