Δέκα γραφικά χωριά «πίνακες ζωγραφικής»

Όταν μιλάμε για γραφικότητα και διαχρονική γοητεία, υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που πραγματικά μας «αιχμαλωτίζουν». Σας παρουσιάζουμε 10 χωριά που μοιάζουν με…. πίνακες ζωγραφικής, από τις ελβετικές Άλπεις, μέχρι ένα προπολεμικό αριστούργημα στη Γεωργία.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να «περιηγηθείτε» μέσα από τις σελίδες μας στα 10 αυτά χωριά και θα συνειδητοποιήσετε ότι το «γραφικά» και «όμορφα» δεν είναι απλά επίθετα, αλλά… τρόπος ζωής. Θα ανακαλύψετε τη μοναδική ομορφιά των πέτρινων σπιτιών στο πιο όμορφο χωριό στην Αγγλία και τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα σπίτια γοτθικής αρχιτεκτονικής σε μια κοιλάδα της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Πρόκειται για «ζωντανούς» οικισμούς, με κατοίκους που απασχολούνται στις τοπικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αλλά και φροντίζουν για τη διατήρηση της εικόνας του χωριού τους. Μερικά από τα μέρη αυτά είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, αλλά αξίζουν να τα συμπεριλάβετε στην ταξιδιωτική σας «λίστα» και φυσικά να τους αφιερώσετε αρκετό χώρο μνήμης στη φωτογραφικής σας μηχανή.
Bibury, Ηνωμένο Βασίλειο
Κοντά στον ποταμό Coln στη γεμάτη λόφους δυτικοκεντρική Αγγλία ( http://bit.ly/z6E3eg ), βρίσκεται το χωριό Bibury ( http://www.bibury.com/ ) που από αρκετούς θεωρείται ως το πιο όμορφο χωριό στην Αγγλία. Τα χρωματιστά γραφικά, πέτρινα σπίτια του 17ου αιώνα, η εκκλησία Saxon της Παναγίας και ένα ιχθυοτροφείο που λειτουργεί ακόμη από το 1902, είναι μερικά από τα αξιοθέατα του χωριού που δεν πρέπει να χάσετε. Το πιο φωτογραφημένο σημείο είναι το Arlington Row, μια σειρά από πέτρινα κτίσματα του 14ου αιώνα που μετατράπηκαν σε κατοικίες υφαντριών της δεκαετία του 1600.
Πώς να πάτε: Ο πλησιέστερος σταθμός του τρένου για το Bibury είναι 20 χλμ. μακριά, στο Kemble. Πολλά τρένα κάνουν αυτό το ταξίδι σε 80 λεπτά από το σταθμό Paddington του Λονδίνου.
Savoca, Σικελία, Ιταλία
Τα ερείπια του κάστρου Castello di Pentefur δεσπόζουν πάνω από τα χωριό Savoca ( http://bit.ly/za2LWL ), ένα ιστορικό χωριό της Σικελίας, που βρίσκεται σε ένα λόφο ανάμεσα στις πόλεις Messina και Taormina, στην ανατολική ακτή του νησιού. Πιστεύεται ότι η ιστορία του χωριού είναι περίπου 1.000 ετών και αποτελεί το μέρος όπου γυρίστηκαν σκηνές με τους Corleone στο «Νονό»: μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Santa Lucia στη Via San Michele, όπου παντρεύτηκε ο Michael Corleone και να περπατήσετε μέχρι το Bar Vitelli στην πλατεία Fossia για πιείτε δροσιστική γρανίτα λεμόνι. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο μοναστήρι στο βόρειο άκρο του χωριού, για να δείτε τη συλλογή «μουμιοποιημένων» μοναχών, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1700.
Πώς να πάτε: Η διάρκεια του ταξιδιού είναι λίγο πάνω από μια ώρα με το αυτοκίνητο από το διεθνές αεροδρόμιο της Catania για το χωριό Savoca, ή 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το δημοφιλές θέρετρο της Taormina. Πολλές εταιρείες προσφέρουν επίσης ημερήσιες εκδρομές από την Taormina.
Sidi Bou Said, Tυνησία
Μοιάζει με ελληνικό νησιωτικό οικισμό, με το μπλε και το λευκό χρώμα να κυριαρχούν παντού. Το Sidi Bou Said βρίσκεται σε ένα λόφο στο βόρειο τμήμα της Τυνησίας ( http://bit.ly/Ao4qgQ ) και όλα τα σπίτια του είναι κάτασπρα, με μπλε πόρτες, παραθυρόφυλλα και διακοσμητικές σιδηροκατασκευές, ατενίζοντας τον κόλπο της Τύνιδας. Πολλοί χαρακτηρίζουν το χωριό ως τη «Μονμάρτη της Τυνησίας», ενώ ήταν αγαπητό στον ελβετογερμανό ζωγράφο Paul Klee και στις συγγραφείς Colette και Simone de Beauvoir. Η μποέμ ατμόσφαιρα παραμένει σήμερα, ενώ πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το μέρος για να περπατήσουν στα δρομάκια και να επισκεφθούν τις γκαλερί και τα καφέ του.
Πώς να πάτε: Το Sidi Bou Said απέχει 21 χλμ. από την πρωτεύουσα Τύνιδα και είναι προσβάσιμο με τρένο ή αυτοκίνητο.
Shirakawa-go, Ιαπωνία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το χωριό Shirakawa-go ( www.japan-guide.com/e/e5950.html ), ανήκει στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1995 και είναι γνωστό για τα σπίτια του με τις τρίγωνες οροφές, κτισμένα σε ένα στυλ γνωστό ως gassho, που μοιάζει με… χέρια διπλωμένα για προσευχή ( http://bit.ly/wQvTb7 ). Το χαρακτηριστικό των σπιτιών είναι οι στέγες κλίσης 60 μοιρών, που βοηθούν στην απομάκρυνση του χιονιού και σοφίτες που χρησιμοποιούνται ως ζεστά σημεία για τους μεταξοσκώληκες το χειμώνα. Λίγα από τα παραδοσιακά σπίτια παραμένουν στην περιοχή και μερικά από αυτά είναι τακτικά ανοικτά στο κοινό. Αφού τα επισκεφτείτε, κατευθυνθείτε προς την κορυφή του κάστρου Ogimachi για τέλεια θέα των σπιτιών καθώς και της γύρω κοιλάδας του ποταμού Shogawa και των βουνών.
Πώς να πάτε: Το ταξίδι με τρένο από το Τόκιο, διαρκεί 4 ώρες, έως την πόλη Takayama. Από κει, τα λεωφορεία θα σας μεταφέρουν σε 50 λεπτά στο Shirakawa-go.
Wengen, Ελβετία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Χάρη στην αλπική του τοποθεσία ( http://bit.ly/w8Sg9W ) και στα παραδοσιακά ξύλινα σαλέ του, το Wengen ( http://www.wengen.com/ ) είναι ένα ονειρεμένο ελβετικό χωριό που θυμίζει κάτι από το χωριό της… Heidi. Η κυκλοφορία αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί εδώ για περισσότερα από 100 χρόνια, γεγονός που προσθέτει γοητεία στον οικισμό. Το ορεινό αυτό χωριό των Άλπεων αποτελεί τουριστικό κέντρο από τα τέλη του 1800 και μάλιστα ενέπνευσε τη συγγραφέα Mary Shelley, η οποία έγραψε το Φρανκενστάιν, ενώ ταξίδευε στην Ελβετία, περιγράφοντας τις Άλπεις ως «άλλη γη». Πολλά από τα belle époque ξενοδοχεία της εποχής παραμένουν, όπως το Hotel Bellevue, ενώ επίσης το χωριό προσελκύει σκιέρ και εραστές των χειμερινών σπορ, τη χειμωνιάτικη περίοδο.
Πώς να πάτε: Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται, οι ταξιδιώτες που οδηγούν προς το χωριό, πρέπει να σταθμεύουν στο Lauterbrunnen και να παίρνουν το τρένο για 15 λεπτά μέχρι το χωριό. Επίσης μπορείτε να πάρετε το τρένο από το Interlaken. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Eze, Γαλλία
Η εντυπωσιακή του θέα στη Μεσόγειο και αμέτρητη μεσαιωνική γοητεία, έκαναν αυτό το μέρος στην κορυφή ενός βράχου ( http://bit.ly/zBmGmI ), μια από τις πιο δημοφιλείς στάσεις στη γαλλική Ριβιέρα. Χάρη στην τοποθεσία «κλειδί», κοντά στη Νίκαια, το Eze ( http://www.eze-riviera.com/ ) ήταν περιζήτητο για διάφορους επιδρομείς ανά τους αιώνες και η ιστορία του αντανακλάται στην αρχιτεκτονική των κτηρίων του -από τον Αιγυπτιακό σταυρό της εκκλησίας μπαρόκ η οποία χρονολογείται από τους Φοίνικες, μέχρι το γενοβέζικου στυλ καμπαναριό στη Chapelle de la Sainte Croix του 14ου αιώνα. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι το παραμυθένιο αυτό χωριό, ήταν ένα από τα αγαπημένα του Walt Disney.
Πώς να πάτε: Το Eze απέχει περίπου 30 λεπτά με το λεωφορείο από τη Νίκαια και 15 λεπτά από το Μονακό.
Cesky Krumlov, Τσεχική Δημοκρατία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Τσεχικής Δημοκρατίας, το Cesky Krumlov ( www.ckrumlov.info/docs/en/kaktualita.xml ) βρίσκεται σε μια κοιλάδα στη νότια Βοημία ( http://bit.ly/zyxFgU ), νότια του δάσους Blansko και κυκλωμένο από τον ποταμό Vltava. Το χωριό εκτείνεται γύρω από το γοτθικό κάστρο του 13ου αιώνα, των Λόρδων του Krumlov, το οποία διαθέτει 40 κτήρια και παλάτια, κήπους και πυργίσκους και σήμερα είναι μια σημαντική τοποθεσία για τις τέχνες. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης του Cesky Krumlov, θα δείτε γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτήρια που στεγάζουν γκαλερί, καφέ και γραφικά ξενοδοχεία. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε την πόλη είναι να κάνετε μια βόλτα με μια ξύλινη σχεδία στον ποταμό Vltava.
Πώς να πάτε: Η Πράγα, περίπου 177 χλμ. μακριά, συνδέεται με το Cesky Krumlov με λεωφορείο, σε τρεις ώρες.
Pariangan, Δυτική Sumatra, Ινδονησία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το ενεργό ηφαίστειο του βουνού Marapi δεσπόζει πάνω από αυτό το σημείο στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρας της Ινδονησίας ( http://bit.ly/x8RoIJ ), μια προστατευόμενη περιοχή. Το Pariangan λέγεται ότι είναι το παλαιότερο και πιο σημαντικό -πολιτιστικά- χωριό της φυλής Minangkabau και διατηρεί πολλά καλοδιατηρημένα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Minangkabau, όπως ένα σπίτι 300 ετών, με υφασμάτινους τοίχους και ξυλόγλυπτα και ένα τζαμί του 19ου αιώνα με κοινόχρηστες ιαματικές πηγές που λειτουργούν ακόμη.
Πώς να πάτε: Το Pariangan βρίσκεται περίπου 15 χλμ. από το Batusangkar, την πρωτεύουσα της Tanah Datar στη δυτική Σουμάτρα. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στο Padang, το οποίο συνδέεται με άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Τζακάρτα και η Κουάλα Λουμπούρ.
Göreme, Τουρκία
Οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί της Καππαδοκίας, περιβάλλουν το χωριό του Göreme ( http://whc.unesco.org/en/list/357 ) στην περιοχή Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας ( http://bit.ly/w3wnxN ). Η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και είναι σήμερα περισσότερο γνωστή για το εθνικό πάρκο / υπαίθριο μουσείο της, το οποίο έχει μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα αρχαίων εκκλησιών και μοναστηριών. Επίσης, εκεί βρίσκονται πολλοί «περιστερώνες», σκαλισμένοι σε βράχους, αλλά και funky ξενοδοχεία σε σπηλιές, όπως το Kelebek, όπου 18 από τα 35 δωμάτιά του είναι λαξευμένα μέσα στο σπήλαιο. Το κοντινό Uchisar προσφέρει μια υπέροχη θέα στο Göreme από το κάστρο του, στο υψηλότερο σημείο της κοιλάδας.
Πώς να πάτε: Υπάρχουν τακτικές πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς την Καισάρεια, περίπου 70 μίλια από το Göreme.
St. George, Βερμούδες
Το St. George ( http://bermuda-online.org/seetown.htm ) είναι το παλαιότερο –αγγλικής κατοχής- χωριό στην Αμερική ( http://bit.ly/xH0gCx ) και λίγα έχουν αλλάξει από τότε που οι Βρετανοί εγκαταστάθηκαν εδώ το 1612. Βέβαια σήμερα υπάρχουν επιπλέον γκουρμέ εστιατόρια, bar και πολυτελή καταστήματα που ειδικεύονται π.χ. στα στριφτά πούρα και στα κατά παραγγελία αρώματα. Όμως διατηρείται η αρχιτεκτονική και ιστορικά αξιοθέατα όπως το οχυρό της Αγίας Αικατερίνης, η Βουλή του 17ου αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, η παλαιότερη διαρκώς κατεχόμενη Αγγλικανική εκκλησία στο δυτικό ημισφαίριο.
Πώς να πάτε: Οι Βερμούδες βρίσκονται σε απόσταση λιγότερο από δύο ωρών πτήσης από τις περισσότερες πόλεις στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ. Το St. George βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κόλπο του διεθνούς αεροδρομίου.
Πηγή clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...