Τα πιο ιδιαίτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο

Εμπορικά κέντρα υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά τα περισσότερα ακολουθούν παρόμοιες, απλές και λειτουργικές δομές στην κατασκευή τους. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που είναι εντελώς διαφορετικά και μάλιστα αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους ή τις ιδιαίτερες υπηρεσίες τους.
 

Φωτογραφία: http://www.vulcanobuono.it
Αν τα γούστα σας στην αρχιτεκτονική είναι κάπως… κλασικά, ίσως οι πιο μοντέρνες και ιδιαίτερες κατασκευές να σας ξενίζουν και να μοιάζουν σα να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πολλά σύγχρονα κτήρια, πέρα από τη χρήση τους, μπορεί να εντυπωσιάζουν και για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό τους, συχνά δημιουργημένα από εκκεντρικούς αρχιτέκτονες.
Εμπορικά κέντρα υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά τα περισσότερα ακολουθούν παρόμοιες, απλές και λειτουργικές δομές στην κατασκευή τους. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που είναι εντελώς διαφορετικά και μάλιστα αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους, είτε για ιδιαιτερότητες στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.
Δείτε μερικά από τα πιο παράξενα εμπορικά κέντρα του κόσμου…

Il Vulcano Buono, Nola, Ιταλία
Φωτογραφία: http://www.vulcanobuono.it
Το εμπορικό κέντρο Il Vulcano Buono (το «καλό ηφαίστειο», σε αντίθεση με το κοντινό και ενεργό ηφαίστειο του Βεζούβιου), είναι εμπνευσμένο από το γύρω τοπίο και αν το κοιτάξετε από μακριά, μοιάζει πραγματικά με ηφαίστειο ( www.vulcanobuono.it ). Bρίσκεται στην περιοχή Νola, επαρχία της Νάπολης, στη νότια Ιταλία και είναι χτισμένο σε μια σειρά από ομόκεντρους κύκλους με διαφορετικές κλίσεις, που δημιουργούν ένα κωνικό σχήμα.

Dubai Mall, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το εμπορικό κέντρο Dubai Mall ( www.thedubaimall.com/en ), αποτελεί μέρος του συγκροτήματος Burj Khalifa, του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο. Σε μια απέραντη έκταση που ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 γήπεδα ποδοσφαίρου, το εμπορικό κέντρο Dubai Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.200 καταστήματα, όπως το μεγαλύτερο κατάστημα γλυκών στον κόσμο, ένα παγοδρόμιο, ένα κέντρο παιχνιδιών SEGA (που διαθέτει ένα 3D παιχνίδι μπόουλινγκ), ένα 5άστερο πολυτελές ξενοδοχείο, 22 κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και 120 εστιατόρια και καφετέριες. Το εμπορικό κέντρο, περιέχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο.

Iluma (πλέον Bugis+), Σιγκαπούρη
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Τις περισσότερες φορές, ό, τι βρίσκεται μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, είναι πιο ενδιαφέρον από ό, τι το εξωτερικό του. Αλλά το εμπορικό κέντρο Iluma (πλέον Bugis+) στη Σιγκαπούρη ( www.bugis-plus.com.sg/malls/website/index.aspx ), που άνοιξε το 2009, είναι βέβαιο ότι προσελκύει τα βλέμματα κάθε περαστικού. Αυτό το εμπορικό κέντρο χτίστηκε έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, τόσο ως προς το σχεδιασμό του, όσο και ως προς το σκοπό του -είναι περισσότερο ένα συγκρότημα ψυχαγωγίας, παρά ένα εμπορικό κέντρο του. Το κυρτό μέρος της πρόσοψης είναι ένα «πλέγμα κρυστάλλων» που «παίζει» με το φως, ενώ τα επίπεδα τμήματά του καλύπτονται με διαφημιστικές πινακίδες.

The Bullring, Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο
http://en.wikipedia.org
Το εμπορικό κέντρο Bullring ( www.bullring.co.uk/ ) στο Birmingham, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης και ξεχωρίζει ανάμεσα στα πιο «φυσιολογικά» κτίσματα που βρίσκονται γύρω του. Μοιάζει με… δαχτυλίδι και το τμήμα του που καταλαμβάνεται από το διάσημο πολυκατάστημα Selfridges, καλύπτεται από δίσκους αλουμινίου σε μπλε φόντο, που ανάβουν τη νύχτα δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό θέαμα.
Το Bullring ήταν το εμπορικό κέντρο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Αγγλία το 2004 και συγκεκριμένα με 36,5 εκατ. επισκέπτες.

Khan Shatyr, Αστάνα, Καζακστάν
Φωτογραφία: http://www.khanshatyr.com
Η πρωτεύουσα του Καζακστάν, μπορεί να μην είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αλλά είναι σίγουρα ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το εκπληκτικό εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Khan Shatyr ( www.khanshatyr.com ), το οποίο μοιάζει σαν γιγαντιαία διάφανη σκηνή και εγκαινιάστηκε το 2006. Είναι η μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου, μεγαλύτερη από δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου και έχει ένα ποτάμι όπου μπορεί κανείς να κάνει βαρκάδα και ένα εσωτερικό παραθαλάσσιο θέρετρο.

Canal City Hakata, Fukuoka, Ιαπωνία
Φωτογραφία: http://www.canalcity.co.jp/eg/
Το Canal City Hakata ( www.canalcity.co.jp/eg ) είναι ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό εμπορικό κέντρο από τα συνηθισμένα και ονομάζεται και ως «η πόλη μέσα στην πόλη». Είναι χτισμένο γύρω από ένα κανάλι που διασχίζει το εσωτερικό του και έχει παραδοσιακό ιαπωνικό στυλ. Ενώ σε άλλα, χαώδη εμπορικά κέντρα μπορεί να ταλαιπωρείστε να τρέχετε από κατάστημα σε κατάστημα, μια βόλτα στο Canal City, θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε έναν γαλήνιο, γιαπωνέζικο κήπο.

West Edmonton Mall, Alberta, Καναδάς
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το West Edmonton Mall ( www.wem.ca/# ) στην Αλμπέρτα του Καναδά, ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο από το 1981 έως το 2004 και σήμερα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην βόρεια Αμερικανική Ήπειρο. Εκτός από 800 καταστήματα και υπηρεσίες, το εμπορικό κέντρο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κλειστό πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσμο, το μεγαλύτερο κλειστό υδάτινο πάρκο στον κόσμο και το Ice Palace, ένα τεράστιο παγοδρόμιο. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν ένα μίνι γήπεδο γκολφ, έναν κινηματογράφο και μια αίθουσα μπόουλινγκ.
ΠΗΓΗ clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...