ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μπριζ (Bruges),  Βέλγιο
Μια άψογα διατηρημένη σε μεσαιωνικό ύφος πόλη. Πρόκειται για μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν έχουν υποστεί φθορές από τους παγκόσμιους πολέμους και είναι όπως ήταν 400 χρόνια πριν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το  καλοδιατηρημένο κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι πεζοδρομημένο και περικλείεται από μικρά υδάτινα κανάλια. Η πόλη της Μπριζ έχει πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση 145 χλμ.από τις Βρυξέλλες από τις οποίες πραγματοποιούνται συχνά δρομολόγια τραίνου. Υπάρχουν διάφορα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη αλλά προσφέρεται και η δυνατότητα να μείνετε σε παραδοσιακό κάστρο λίγο έξω από την πόλη σε προσιτές τιμές (όπως το Castleten Berghe).
Αξίζει να επισκεφθείτε:
Το ρωμαιοκαθολικό ναό της παναγίας γνωστό και ως Church of our Lady (Onze-Lieve-Vrouwekerk). Το συγκεκριμένο κτίσμα είναι επιβλητικό με 122.3 μέτρα ύψος. Είναι γνωστό για το γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου “Madonna of Bruges”  με την Μαρία να κρατά στα χέρια της το θείο βρέφος. Το συγκεκριμένο άγαλμα είναι το μόνο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου που βρίσκεται εκτός Ιταλίας.

Belfort en Hallen(Καμπαναριό της αγοράς). Το σύμβολο της πόλης. Ανεβείτε τα 366 σκαλιά και απολαύστε τη φανταστική θέα.

Το μουσείο Groeninge που φιλοξενεί έργα από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα. Μπορείτε να δείτε πίνακες των Janvan Eyck, Rogiervander Weydenκαι Hieronymus Bosch.

Τα μουσεία Διαμαντιών, Σοκολάτας (Choco-Story) και Δαντέλας, προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Μπρίζ.




Ρόντα (Ronda), Μάλαγα-Ισπανία
Μια πόλη χτισμένη πάνω σε απότομους βράχους, πάνω από φαράγγι ποταμού που συνδέεται με γέφυρες-αντίκες  σου δίνει την εντύπωση ενός αφιλόξενου τόπου. Παρόλα αυτά το τοπίο είναι καταπληκτικό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους  ελικοειδείς δρόμους της και τη θέα στη γύρω ύπαιθρο της Ανδαλουσίας κάνουν την πόλη της Ρόντα μοναδική για τους επισκέπτες. Ένας από τους λόγους που έχει γίνει γνωστή η πόλη αυτή είναι για τις ταυρομαχίες  της. Διαθέτει την πιο όμορφη αρένα ταυρομαχιών και στο μέρος αυτό εκτρέφονται οι πιο άγριοι ταύροι της Ισπανίας. Επίσης έχει εμπνεύσει γνωστούς συγγραφείς όπως ο Όρσον Γουέλς και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.  Μπορείτε να την επισκεφθείτε μέσω σιδηροδρομικής γραμμής ή εθνικών οδών της Ισπανίας από το λιμάνι της Algeciras και την Κόρντομπα.

Η πόλη δεν είναι μακριά από την Costa del Sol, αλλά απέχει πολύ σχετικά με την ατμόσφαιρά που αποπνέει. Στην πόλη αυτή αξίζει να δείτε τις τρείς γέφυρες που καλύπτουν το φαράγγι και προσφέρουν εκπληκτική θέα. Αυτές είναι η Puente Nuevo (Νέα Γέφυρα ), η  Puente Romano (Ρωμαϊκή Γέφυρα γνωστή και ως Puente San Miguel) και  η Puente Viejo ( "Παλιά Γέφυρα" γνωστή και ως Αραβική Γέφυρα/ “Puente Arabe” ). Σχετικά με τις ταυρομαχίες  η CorridaGoyesca  είναι μια μοναδική και ιστορική ταυρομαχία που πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο στην Plaza de Toros de Ronda. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και τα Baños Arabes (Αραβικά λουτρά) που βρίσκονται κάτω από την πόλη και χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα.




Σίτζες (Sitges), Καταλονία-Ισπανία
Παραθαλάσσια πόλη στην οποία διέμειναν για μερικά χρόνια προσωπικότητες όπως ο Π. Πικάσο και ο Σ. Νταλί. Διαθέτει όμορφες παραλίες με φοίνικες και λουλούδια. Είναι γνωστή επίσης για τη νυχτερινή της ζωή και το ιστορικό της κέντρο. Βρίσκεται νότια της Βαρκελώνης και μπορείτε να την επισκεφθείτε με τραίνο. Ιδανικό μέρος για ξέγνοιαστους περιπάτους κατά μήκος της ακτής. Η οικονομία της πόλης βασίζεται καθαρά στον τουρισμό καθώς υπάρχουν καταλύματα με παραπάνω από 4.500 κλίνες. Από αυτά, πάνω από τα μισά είναι πολυτελή ξενοδοχεία ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως σχεδόν το 35% των μόνιμων κατοίκων της προέρχονται από χώρες όπως Ολλανδία, Ην.Βασίλειο, Γαλλία και Σκανδιναβικές χώρες. Σημαντική προσωπικότητα της πόλης ήταν ο Santiago Rusiñol εκπρόσωπος του καταλανικού μοντερνισμού. Για το λόγο αυτό αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο Cau Ferrat Museum που ήταν σπίτι και στούντιο του καλλιτέχνη. Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι η εκκλησία του 17ου αιώνα των San Bartolomé y Santa Tecla στην οποία βρίσκονται αρχαίοι γοτθικοί  τάφοι.


Αβινιόν (Avignon), Γαλλία
Μια περιτειχισμένη πόλη της νότιας Γαλλίας με πολλά σοκάκια και πλακόστρωτους δρόμους είναι η Αβινιόν. Θεωρείται η πρωτεύουσα του κρασιού Cote du Rhone ενώ αξιοθέατά της ξεχωρίζουν για την ιστορική τους σημασία. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ρήνου και μπορείτε να την επισκεφθείτε με τραίνο TGV από το Παρίσι. Πολύ κοντά βρίσκεται και η επίσης μικρή και όμορφη πόλη της Άρλ που έγινε γνωστή από τα έργα του Βαν Γκογκ. Η Αβινιόν των 100.000 κατοίκων είναι επίσης γνωστή για την κουζίνα της. Τα κύρια αξιοθέατα, αλλά και Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO είναι:

Το Παλάτι των Παπών (“Palais des Papes” ). Ένα επιβλητικό κτίσμα του 14ου αιώνα που θεωρείται το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί έζησαν αρκετοί Πάπες έως τις αρχές του 15ου αιώνα και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μεσαιωνικά γοτθικά κτήρια της Ευρώπης με 12 πύργους.
Η γέφυρα Saint-Benezet. Χτισμένη τον 12ο αιώνα με αρχικό μήκος900 μέτρα και με εντυπωσιακά τόξα(καμάρες).


Λουκέρνη (Luzern), Ελβετία
Από τις πιο αντιπροσωπευτικές πόλεις για τη χώρα της Ελβετίας. Βρίσκεται τις όχθες της λίμνης Λουκέρνης και περιβάλλεται από τις Ελβετικές Άλπεις. Με πληθυσμό κοντά στις 250.000 κατοίκους ανακηρύχθηκε μέσω του siteTripAdvisor ως ο πέμπτος πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές. Η πόλη αυτή έχει σιδ/δρομικό σταθμό με σύνδεση σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελβετίας αλλά και σε άλλες  Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι αυτό της Ζυρίχης. Κατάλυμα με την καλύτερη θέα θα βρείτε στις όχθες της λίμνης. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι η Γέφυρα Kapellbrücke, μια ξύλινη γέφυρα που χτίστηκε πρώτη φορά τον 14ο αιώνα και αναδομήθηκε το 1993 λόγω πυρκαγιάς.  Μπορείτε επίσης να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Λουκέρνης από την κορυφή Rigiτων Άλπεων. Για τους πιο ρομαντικούς ενδείκνυται η βαρκάδα με παραδοσιακά ατμόπλοια  στη λίμνη της Λουκέρνης.



Πότσδαμ (Potsdam), Γερμανία
Προάστιο του Βερολίνου είναι η πόλη Potsdam. Είναι γνωστή για τη φυσική της ομορφιά καθώς περιβάλλεται από λίμνες. Επίσης για τους εντυπωσιακούς κήπους, που τη μετατρέπουν σε «πράσινη» πόλη. Παρότι είναι από τις ακριβότερες πόλεις της ανατολικής Γερμανίας, το Potsdam είναι πολύ δημοφιλές για μόνιμη διαμονή. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας δεν απέχει περισσότερο από 1,5 ώρα από την πόλη αυτή. Η κουλτούρα του έχει δεχθεί επιρροές από Ρώσια , Ολλανδική και Αγγλία. Περιλαμβάνει τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα κυριότερα σημεία είναι το Cecilienhof (όπου ο Στάλιν, ο Τσώρτσιλ και ο Τρούμαν συναντήθηκαν στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου), το πάρκο Sanssouci (σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το Central Park, με τρία ανάκτορα), το  Dutch Quarter (εμπνευσμένη αρχιτεκτονικά Ολλανδική συνοικία με καφετέριες και σπίτια), και το παλάτι Charlottenhof (με πρωτότυπα έπιπλα και διακόσμηση από τις αρχές του 19ου αιώνα).


Σιένα (Sienna), Ιταλία
Είναι μια από τις ομορφότερες κλασσικές μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας και τα κτίρια της αποπνέουν την αίγλη και τον πλούτο που είχε κάποτε αυτή η πόλη. Κέντρο της είναι η πλατεία Piazza del Campo στην οποία πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες Il Palio. Βρίσκεται στο κέντρο της Τοσκάνης 200 χλμ βόρεια της Ρώμης και 60χλμ. νότια της Φλωρεντίας.  Είναι επίσης γνωστή για τα κρασιά της όπως οι περιοχές και τα χωριά έξω από την πόλη. Η πλατεία Il Campo  που προαναφέραμε είναι πλακόστρωτη, γεμάτη με καφετέριες, ρεστοράν και  ιστορικά κτήρια. Χαρακτηριστικό της είναι το σχήμα «ανεμιστήρα» που έχει . Στην πλατεία αυτή μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα της Σιένα ανεβαίνοντας το ύψους 102 μέτρων καμπαναριό Torre del Mangia. Δίπλα σε αυτό δεσπόζει το Palazzo Pubblico. Αξίζει επίσης να δείτε πίνακες από τον 13ο και 14ο αιώνα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Τέχνης της Σιένα “Pinacoteca Nazionale”.


Πηγή Traveler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...