10 διάσημοι πεζόδρομοι της Ευρώπης.      

 1. Strøget, Κοπεγχαγη, Δανία
Ο μεγαλύτερος πεζόδρομος στην Ευρώπη με έκταση 100.000 τετραγωνικά μέτρα βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Σκοπός της δημιουργίας του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν η αυξημένη κίνηση και η άβολη μετακίνηση των πεζών στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Εκτείνεται από την πλατεία Δημαρχείου της πόλης έως το Kongens Nytorv. Στο δρόμο αυτό εκτός από καταστήματα με σουβενίρ και fast food θα βρείτε και κάποια ακριβότερα καταστήματα, όπως τα Illums Bolighus, Magasin du Nord, the Royal Copenhagen Porcelain Factory κ.α. Σε περιόδους που η βασιλική οικογένεια της Δανίας έχει επισκεφθεί την Κοπεγχάγη θα συναντήσετε στο δρόμο αυτό την Εθνική Φρουρά να κάνει παρέλαση με εμβατήρια κατά μήκος του Στρογκετ.



La Rambla, Βαρκελώνη, Ισπανία

Η Ράμπλα που σκεπάζεται από όμορφα δέντρα είναι ο πεζόδρομος που συνδέει την πλατεία της Καταλονίας με το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Πρόκειται ουσιαστικά για σύμπλεγμα μικρότερων δρόμων. Συγκεκριμένα των Ramblade Canaletes, Rambladels Estudis, Ramblade Sant Josep, Rambladels Caputxins και Ramblade Santa Monica. Διάφοροι καλλιτέχνες κάνουν υπαίθριες παραστάσεις ή παρουσιάζουν τα έργα τους στο δρόμο αυτό. Στη Ράμπλα αξίζει να παρατηρήσετε το GranTeatredel Liceuή απλά Liceu που είναι το θέατρο όπερας της Βαρκελώνης,  το Centre d'Art Santa Mònica το δημόσιο μουσείο σύγχρονης τέχνης με εκθέματα από διεθνείς καλλιτέχνες και το Fontde Canaletes,το πιο διάσημο συντριβάνι της πόλης και συχνό σημείο συνάντησης.Τέλος μην παραλείψετε να βγάλετε μια φωτογραφία στο μπαρόκ παλάτι Palau de la Virreina.Για τον πεζόδρομο αυτό, ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είχε πει πως είναι «ο μόνος δρόμος στον κόσμο που εύχομαι να
μην τέλειωνε ποτέ».



3.      Kärntner Straße, Βιέννη, Αυστρία

Ο φημισμένος δρόμος της Κέρτνερστράσσε με τα πολύβουα καταστήματά πρόκειται να σας μαγέψει. Πρόκειται για σήμα κατατεθέν της πόλης που δέχεται καθημερινά αμέτρητους επισκέπτες. Σε αντίθεση με άλλους δρόμους όπως η Μαρία χιλφερστράσσε ο πεζόδρομος της Κέρτνερστράσσε δεν έχει μόνο καταστήματα γνωστών πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και πολλά μικρότερα μαγαζιά που αξίζει να επισκεφθείτε. Κάποια από αυτά βρίσκονται σε λειτουργία και έχουν ιστορία αιώνων όπως το Lobmeyr από το1823 ή το Mayr & Fessler από το 1840

4.      Crafton Street, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Η Κράφτον Στριτ είναι μαζί με την Henrystr. Οι δύο πιο εμπορικοί δρόμοι του Δουβλίνου. Πρόκειται πλέον για έναν πολυσύχναστο δρόμο αν και στο παρελθόν υπήρξε μοντέρνα περιοχή με κατοικίες. Σε διάφορα σημεία του πεζόδρομου θα συναντήσετε αξιοθέατα, όπως το Trinity College Provost's House, κατοικία του επικεφαλή του κολλεγίου, το άγαλμα της MollyMaloneκαι το χάλκινο άγαλμα του PhilLynott. Επίσης οι καλλιτέχνες του δρόμου που συχνάζουν στο δρόμο αυτό είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό.


5.      Via Della Spiga, Μιλάνο, Ιταλία

Ο πεζόδρομος αυτός είναι ένας από τους ακριβότερους πεζόδρομους που υπάρχουν. Εάν τον επισκεφθείτε θα συναντήσετε καταστήματα διάσημων οίκων μόδας όπως RobertoCavalli, Bulgari, Dolce & Gabana, Moschino , Armani, Chopard, Prada, GioMoretti κ.α. Ο δρόμος αυτός είναι μέρος της τετράδας των πολυτελών δρόμων που είναι γνωστοί και ως “Quadrilatero della Moda” (το τετράπλευρο της μόδας).



6.      Rue Sainte Catherine, Μπορντό, Γαλλία

Με συνολικό μήκος 1,2 χιλιομέτρων ο πεζόδρομος Sainte Catherine είναι ο πιο γνωστός, διαφημισμένος και κοσμοπολίτικος στη Μπορντό. Στην αρχή του δρόμου αυτού βρίσκεται μία από τις εισόδους της GalerieBordelaise, ένα πολυκατάστημα που λειτουργεί από το 1834.



7.      Kalvestraat, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Πρόκειται για τον ακριβότερο και πιο πολυσύχναστο δρόμο της Ολλανδίας. Δίνεται η δυνατότητα για μοναδικές αγορές που συνδυάζουν την παράδοση καθώς και έντονο νεωτερισμό. Το ιστορικό μουσείο του Άμστερνταμ στεγάζεται σε παλιό ορφανοτροφείο και βρίσκεται επίσης στο δρόμο αυτό. Αρκετά φαρδύς και πολύβουος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τις πρώτες ώρες της νύχτας με βιτρίνες γνωστών οίκων μόδας.



8.      Royalmile, Εδιμβούργο, Σκωτία
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα δρόμων και είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος του Εδιμβούργου. Με πολλά μαγαζιά, πάμπ, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα και ιστορικά αξιοθέατα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών. Επίσης είναι σημαντικός δρόμος καθώς είναι το μέρος που πραγματοποιείται το ετήσιο φολκ φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Σημαντικό είναι πως το Royal Mile είναι το μέρος στο οποίο στεγάζονται κτήρια σχετικά με το νομικό σύστημα της χώρας, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο. Ενώνει τον βασικό κορμό της πόλης με το Κάστρο του Εδιμβούργου.



Koenigsstrasse, Στουτγκάρδη. Γερμανία
Ο κύριος πεζόδρομος στο κέντρο της πόλης είναι στην Koenigsstrasse (Βασιλική Οδός). Είναι αρκετά φαρδύς και το μήκος του είναι περίπου δύο χιλιόμετρα. Στον πεζόδρομο βρίσκεται και το κεντρικό κτίριο του σταθμού τρένων και συγκοινωνιών της πόλης που φαντάζει τεράστιο. Στις αρχές του πεζοδρόμου υπάρχουν καταστήματα, αρτοπωλεία, καφετέριες κ.α. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε δεξιά του πεζοδρόμου ένα πάρκο καθώς και τα εντυπωσιακά βασιλικά ανάκτορα



10.  Lijnbaan, Ρότερνταμ, Ολλανδία
Ο πεζόδρομος αυτός κατασκευάστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς παλιό εμπορικό δρόμο του Ρότερνταμ. Πρόκειται για έναν καθαρά εμπορικό δρόμο με μαγαζιά.

  Πηγή Traveler











1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://site.com - [url=http://site.com]site1[/url] site
site2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...