Η «δική μας» Νάντη γίνεται το 2013 η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης


Σε λίγο η ισπανική πόλη Vitoria-Gasteiz θα παραδώσει τη σκυτάλη της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2013 στη μεγαλούπολη – λιμάνι της Νάντης στη δυτική Γαλλία. Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε μια ευρωπαϊκή πόλη που προσπαθεί δυναμικά να βελτιώσει το περιβάλλον και την «πράσινη» υποδομή της. Η Νάντη, που είναι και δική μας πόλη (αφού κέρδισε την καρδιά των Ελλήνων), αξίζει αυτή τη διάκριση για πολλούς λόγους.


Κάτοικοι που ξεχωρίζουν
Τι κάνει μια πράσινη πόλη να ξεχωρίζει; Προφανώς όχι μόνο ο καθαρός αέρας και το πράσινό της, αλλά – όπως αποδεικνύεται – και ο τρόπος που σκέφτονται οι κάτοικοί της. Τη Vitoria-Gasteiz, για παράδειγμα, χαρακτηρίζουν τα λόγια του δημάρχου της: «Είμαστε όλοι ενωμένοι και συμπαγείς σαν κουκουνάρι». Η Νάντη από τη δική της πλευρά ήδη έχει κάνει για εμάς τους Έλληνες κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ: Υπήρξε η πόλη της οποίας οι κάτοικοι στις 24 Νοεμβρίου του 2011 πρωτοστάτησαν στο κίνημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» («We are all Greeks») ζητώντας «από καρδιάς» να αποκτήσουν ως δεύτερη υπηκοότητα την ελληνική, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον εμπαιζόμενο ελληνικό λαό. Ο σκοπός τους ήταν «όλοι μαζί να εγκαθιδρύσουμε μια παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας 25 αιώνες μετά τον Σόλωνα, τον Κλεισθένη και τον Περικλή» (http://jesuisgrec.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html). Τελείως συμπτωματικά είναι επίσης η πόλη που… γέννησε τα ωραιότερα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Η πόλη που ενέπνευσε τον Ιούλιο Βερν
Η Νάντη, η πόλη-νησί του ποταμού Λίγηρα με τα κανάλια της, θεωρείται η Βενετία της Δυτικής Ευρώπης. Σε αυτή τη γνήσια ναυτική πόλη γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 ο Ιούλιος Βερν. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του διήγημα «Μνήμες της παιδικής ηλικίας και της νιότης» (Souvenirs d’Enfance et de Jeunesse), εμπνεύστηκε τα ευφάνταστα διηγήματά του ακούγοντας τις ιστορίες των παλιών ναυτικών στο πολύβουο λιμάνι της και παρατηρώντας με λαχτάρα τα πάμπολλα πλοία που έπλεαν στον Λίγηρα.

Ποιος εφηύρε τα πτι-μπερ;
Η μεγαλύτερη πόλη της Βρετάνης είναι επίσης η γενέτειρα των περίφημων μπισκότων πτι-μπερ (petit beurre), μιας λιχουδιάς με βούτυρο και αλεύρι που εφευρέθηκε το 1886 από τον ζαχαροπλάστη Louis Lefèvre-Utile και έκτοτε ανέθρεψε ολόκληρες γενεές.

Διάταγμα της Νάντης
Εκτός όμως από το διάσημο κείμενο της «Έκκλησης της Νάντης για την Ελλάδα», η γαλλική πόλη είναι περισσότερο γνωστή για το περίφημο Διάταγμα της Νάντης, το οποίο εκδόθηκε το 1598 από τον βασιλιά Ερρίκο τον IV με σκοπό την εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων των Προτεσταντών. Η ισχυρή παρουσία της στο διεθνές εμπόριο – και μάλιστα των σκλάβων – την έφερε τον 18ο αιώνα στο απόγειο της οικονομικής ευμάρειας. Μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναδιαμορφώθηκε και από επαρχιακή πόλη που ήταν έγινε μια πολύβουη πολιτεία με βιομηχανίες υψηλής (πράσινης) τεχνολογίας. Παρά τον βιομηχανικό της χαρακτήρα έχει αξιολογηθεί πολλές φορές ως ένα από τα καλύτερα μέρη της Γαλλίας για να ζήσεις (το 2003 ψηφίστηκε ως η «πιο πράσινη» γαλλική πόλη, το 2004 μνημονεύτηκε από το περιοδικό Time ως «η πιο κατοικήσιμη πόλη στην Ευρώπη» και το 2009 το ινστιτούτο Civitas την ξεχώρισε ανάμεσα σε 58 πόλεις). Δικαίως επίσης καμαρώνει ότι είναι η πρώτη στον γνωστό πολιτισμένο κόσμο που ανέπτυξε δημόσιες συγκοινωνίες, αφού δημιούργησε το 1826 την πρώτη υπηρεσία λεωφορείων. (http://en.nantes-tourisme.com/).

Σύγχρονη και ρομαντική
Η Νάντη με το ένδοξο παρελθόν προτιμήθηκε ως κατοικία από πολλούς διάσημους αλλοτινών εποχών, όπως o Μολιέρος και ο Γάλλος συγγραφέας Stendhal. Σήμερα, με πληθυσμό 600.000 κατοίκων και περίπου 30.000 φοιτητές στο πανεπιστήμιό της, κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τη σύγχρονη αστική εικόνα της (http://www.levoyageanantes.fr/360/#.UJwe72fMnYV). Όσο για τους νοσταλγούς των ρομαντικών εποχών κανένα παράπονο: Η πόλη έχει να επιδείξει ιστορικά, δραματικά κτίρια, όπως το περίφημο παλάτι των δουκών της Βρετάνης (Château des Ducs de Bretagne). Ακόμα, έχει να προσφέρει γραφικούς περιπάτους για ερωτευμένα ζευγάρια δίπλα στον Λίγηρα. Για όσους αναζητούν κάτι πραγματικά ξεχωριστό, το παραμυθένιο κάστρο του Mont Saint Michel απέχει μόνο 2 ώρες με το αυτοκίνητο (http://www.goldenmag.gr/archives/4656).

Η οικο-πόλη του αύριο

Η Νάντη επιλέχθηκε ως πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης ανάμεσα σε άλλες πόλεις γιατί πληροί και τα 12 κριτήρια που έχει θεσπίσει η ευρωπαϊκή επιτροπή στους τομείς: κλίμα, μεταφορές, πράσινοι χώροι, χρήση της γης, βιοποικιλότητα, καθαρότητα του αέρα, ηχορύπανση, διαχείριση περιβάλλοντος και αποβλήτων, νερό, υγιεινή, περιβαλλοντική διαχείριση, επικοινωνία. Τα δυνατά σημεία της θεωρούνται το κλίμα, το νερό, η βιοποικιλότητα και οι εξαιρετικές δημόσιες μεταφορές (με τραμ και λεωφορεία). Η πόλη διαθέτει εξαιρετική ποικιλομορφία, διατηρεί γεωργικές εκτάσεις, αστικό πράσινο και έχει διαμορφώσει 3 αστικά δάση χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αναλογούν 57 τ.μ πρασίνου σε κάθε κάτοικο. Η ανακύκλωση λειτουργεί εξαιρετικά και η επεξεργασία λυμάτων είναι προσεγμένη. (http://www.nantesmetropole.fr/nantes-metropole/european-green-capital/). Τέλος η Νάντη έχει αναπτύξει νέες ενεργειακές πολιτικές και έχει δημιουργήσει ένα κλιματικό εργαστήριο, που δίνει στους κατοίκους της μια μοναδική εμπειρία της συμμετοχικής δημοκρατίας, με σκοπό να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο κοινωνίας, την οικο-πόλη του αύριο.
 
 
ΠΗΓΗ  Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...