10 μεγάλες και διάσημες λεωφόροι του κόσμου

Κι όμως, ακόμη και οι δρόμοι μπορεί να αποτελούν αξιοθέατα στα ταξίδια μας. Διάσημες λεωφόροι σε μεγαλουπόλεις του κόσμου, συγκεντρώνουν τα βλέμματα και μας καλούν να τις περπατήσουμε.
Πολυκαταστήματα, γραφεία, όμορφα κτήρια, θέατρα, καφέ, αλλά και μακρά ιστορία, χαρακτηρίζουν 10 από τις πιο μεγάλες και διάσημες λεωφόρους σε μεγαλουπόλεις του κόσμου.
Η διάσημη λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι –που ενέπνευσε πολλές άλλες λεωφόρους σε όλη την Ευρώπη και το Νέο Κόσμο, η Hollywood Boulevard στο Los Angeles, με τα «αστέρια» των διασήμων και πολλές ακόμη λεωφόροι στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να σχεδιάσουμε τα επόμενα ταξίδια μας.


Champs-Elysées, Παρίσι
Ένα από τα μεγάλα αστικά θαύματα του κόσμου, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées), είναι ίσως η πιο διάσημη λεωφόρος στον κόσμο ( http://www.champselysees.org/ ). Ενέπνευσε πολλές άλλες λεωφόρους σε όλη την Ευρώπη και το Νέο Κόσμο.
Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα 2 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) και τερματίζοντας στην περιοχή της πλατείας Place Charles-de-Gaulle (Place de l’Étoile), όπου βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, ενώ «στολίζεται» με κομψά κτήρια, καφέ και καταστήματα.
Το 2011 η λεωφόρος αυτή, αναδείχτηκε ξανά η πιο ακριβή εμπορική αρτηρία της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη Νιού Μποντ Στριτ του Λονδίνου και διατήρησε την 5η θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λεωφόρος Broadway, Νέα Υόρκη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Διασχίζει το Μανχάταν, περνώντας από διάφορες γειτονιές, αλλά το διασημότερο κομμάτι της βρίσκεται στο κέντρο του, στην εντυπωσιακή γειτονιά των θεάτρων. Αυτό το σημείο είναι επίσης γνωστό ως «Great White Way» και περιλαμβάνει τη γεμάτη από διαφημιστικές φωτεινές επιγραφές, Times Square.
Είναι η παλαιότερη οδική αρτηρία Βορρά-Νότου του Μανχάταν, που χρονολογείται από την εποχή του Νέου Άμστερνταμ. Το όνομα Μπρόντγουεϊ είναι η αγγλική μετάφραση της ολλανδικής Breede Weg.







Passeig de Gracia, Βαρκελώνη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στη λεωφόρο αυτή βρίσκονται μερικά από τα πιο πρωτότυπα κτήρια του κόσμου, με σουρεαλιστικές προσόψεις, πολλές από τις οποίες οφείλουν το στυλ τους στον Γκαουντί. Είναι ο πιο ακριβός δρόμος της Ισπανίας και σε αυτόν θα δείτε διάφορα ξενοδοχεία και πολυτελή καταστήματα.
Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής Eixample, που εκτείνεται από την πλατεία Catalunya, μέχρι της Carrer Gran de Gràcia.

Gran Via, Μαδρίτη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια για να κατασκευαστεί η πιο κεντρική λεωφόρος της Μαδρίτης, αλλά το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο: μια σειρά από περίτεχνα κτήρια κατά μήκος της, την καθιστούν «βιτρίνα» των αρχιτεκτονικών κατασκευών των αρχών του 20ου αιώνα, όπως το Edificio Metrópolis με το άγαλμα της θεάς Νίκης στην στέγη του, το Edificio Grassy και ο πύργος Telefónica Building. Πολλά από τα κτήρια στεγάζουν σήμερα ξενοδοχεία, θέατρα και καταστήματα. Η λεωφόρος εκτείνεται από την Calle de Alcalá, κοντά στην πλατεία de Cibeles, μέχρι την Plaza de España.








Las Vegas Boulevard, Las Vegas

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Γνωστή και ως Las Vegas Strip, η λεωφόρος αυτή είναι το μέρος όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα μεγάλα καζίνο και ξενοδοχεία του κόσμου. 6,8 χλμ. από φώτα που αναβοσβήνουν, διαφημιστικές πινακίδες και διακοσμητικά, δημιουργούν ένα… πάρκο ψυχαγωγίας για ενήλικες. Η λεωφόρος δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Λας Βέγκας, αλλά περνά από τις γειτονιές Paradise and Winchester, στα νότια της πόλης.

Avenida 9 de Julio, Buenos Aires

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η μεγαλύτερη λεωφόρος της Αργεντινής, τιμά με το όνομά της την ημερομηνία της ανεξαρτησίας της χώρας. Ακολούθησε την ευρωπαϊκή τάση του τέλους του 19ου αιώνα για μεγάλες λεωφόρους στο κέντρο της πόλης και με επτά λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί για να την διασχίσετε. Το ασυνήθιστο πλάτος της οφείλεται στο ότι καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Στο κέντρο της βρίσκεται το σύμβολο της πόλης, ένας μεγάλος οβελίσκος.
Η λεωφόρος εκτείνεται περίπου 1 χλμ. δυτικά της προκυμαίας του Ρίο ντε λα Πλάτα, από την συνοικία Retiro στο βορρά, μέχρι το σταθμό Constitución στο νότο.

Unter den Linden, Βερολίνο

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Unter den Linden («κάτω από τις φλαμουριές») είναι μια λεωφόρος στην περιοχή Mitte του Βερολίνου. Πήρε το όνομά της από τα δέντρα που βρίσκονται δίπλα στον πεζόδρομο μεταξύ των δύο οδοστρωμάτων. Η Unter den Linden εκτείνεται ανατολικά-δυτικά της πόλης, από το χώρο του πρώην βασιλικού παλατιού Stadtschloss, στο πάρκο Lustgarten, μέχρι την πλατεία Pariser Platz και την Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Αποτελούσε κάποτε δρόμο ιππασίας μεταξύ της βασιλικής κατοικίας στο νησί Spree και του δάσους Tiergarten. Η αίγλη των κτηρίων της πρωσικής περιόδου συμπληρώθηκε από την ανέγερση πρεσβειών και εμπορικών καταστημάτων.

Avenida Paulista, Σάο Πάολο

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η ακριβότερη λεωφόρος της Λατινικής Αμερικής, μήκους 2,8 χλμ., είναι επίσης η περιοχή όπου συγκεντρώνεται πλήθος οικονομικών και πολιτιστικών κτηρίων, αλλά και μεγάλων καταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1960, η λεωφόρος έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα κύρια επιχειρηματικά κέντρα της πόλης, ενώ εκεί που άλλοτε βρίσκονταν ευρωπαϊκού στυλ αρχοντικά, τώρα υψώνονται σύγχρονοι ουρανοξύστες. Η λεωφόρος εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1891.








Paseo de la Reforma, Πόλη του Μεξικού

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Αυτή η 12 χιλιομέτρων λεωφόρος στην πρωτεύουσα του Μεξικού, εκτείνεται σε ευθεία γραμμή και είναι ακόμη μια μεγάλη λεωφόρο που δημιουργήθηκε κατά τα πρότυπα των Ηλυσίων Πεδίων. Πολλά μνημεία που σχετίζονται με την ιστορία της χώρας βρίσκονται κατά μήκος της, ενώ τις Κυριακές που η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται, η λεωφόρος γίνεται μια μεγάλη περιοχή αναψυχής, με τους τουρίστες και τους ντόπιους να μαζεύονται στα πεζοδρόμια, τα εστιατόρια και τους κήπους.

Hollywood Boulevard, Los Angeles

Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0
H λεωφόρος Hollywood είναι ένας δρόμος στο Λος Άντζελες, που χωρίζει την Sunset Boulevard στα ανατολικά και εκτείνεται βορειοδυτικά προς την Vermont Avenue.
Το Hollywood Walk of Fame του αποτελείται από περισσότερα από 2.400 αστέρια διασήμων ενσωματωμένα στα πεζοδρόμια, βρίσκεται κατά μήκος 15 τετραγώνων της Hollywood Boulevard και 3 τετραγώνων της Vine Street.
Πόπη Αθανασοπούλου
ΠΗΓΗ http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...