Οι «κρυφές» στοές του Παρισιού

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, το Παρίσι φιλοξενούσε τον πρόδρομο αυτού που σήμερα ονομάζουμε «εμπορικό κέντρο». Ήδη το 1815, οι δίοδοι του Παρισιού για κοινωνικοποίηση, δείπνο και ψώνια ήταν γνωστές και διάσημες…

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μονάχα 18 από τις 150 αρχικές στοές υπάρχουν ως σήμερα, αλλά πολλές όπως η Galerie Vivienne, έχουν ανακαινιστεί, αποκτώντας ξανά την αρχική τους αίγλη και είναι αξιόλογα «στέκια» για να πιει κανείς ένα verre de vin (κοινώς ένα ποτηράκι κρασί).
Οι, συνήθως στενές, είσοδοι των στοών είναι παραπλανητικές των τεραστίων, εσωτερικών χώρων που ακολουθούν, ενώ πολλές φορές είναι και δύσκολες στον εντοπισμό τους –κάποιες έστω απ’ αυτές, γιατί κάποιες έχουν καλή σήμανση- αλλά, όταν τα καταφέρετε και μπείτε, θα ξεκινήσετε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο.
Θαυμάστε τες, όπως περιγράφονται από το BBC travel…

1. Galerie Vivienne
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Χτισμένη το 1823, η Galerie Vivienne είναι μια από τις πλέον αναβαθμισμένες και κομψές αναστηλωμένες στοές. Η ανακαίνισή της είναι απόλυτα επιτυχημένη, με γυάλινα ταβάνια και αυθεντικό μωσαϊκό στα πατώματα, ενώ η διαδρομή της είναι γεμάτη με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις όπως το Legrand filles et fils, ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για κρασί σε ολόκληρη τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο σχεδιαστής Jean-Paul Gaultier άνοιξε εδώ το πρώτο του κατάστημα το 1986 και η ναυαρχίδα αυτή του οίκου του παραμένει σε πλήρη λειτουργία. Μπείτε από την Rue de Petits Champs, στον αριθμό 4.





2. Galerie Colbert
Φωτογραφία: http://fr.wikipedia.org
Η Galerie Colbert, χτισμένη στα 1826, εκτίνεται παράλληλα με την Galerie Vivienne στην Rue de Petits Champs. Σήμερα χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στεγάζει μερικές αίθουσες. Η στοά ωστόσο είναι ανοιχτή και για το ευρύ κοινό και αξίζει με το παραπάνω μια βόλτα, μόνο για να θαυμάσετε το υπέροχο αίθριο στο κέντρο της. Είσοδος από το νούμερο 6 της Rue de Petits Champs.

3. Passage de Choiseul
Φωτογραφία: http://fr.wikipedia.org
Ακόμη πιο κάτω στη Rue de Petits Champs βρίσκεται το Passage de Choiseul. «Γεννήθηκε» το 1822 με λίγες ανακαινίσεις έκτοτε. Σήμερα η στοά είναι λίγο πεπαλαιωμένη, ενώ η γυάλινη οροφή της χρειάζεται οπωσδήποτε επισκευή. Μα ό,τι της λείπει σε μεγαλείο, η συγκεκριμένη στοά το κερδίζει σε «γοητεία». Είναι ιδανικό μέρος για ένα απλό γεύμα, για αναζήτηση φθηνών ενδυμάτων και για μαγαζιά με αντίκες. Το εστιατόριο Le Petit Choiseul, που βρίσκεται στη δεύτερη είσοδο της στοάς, στη Rue St Augustin, είναι από τα αγαπημένα των Παριζιάνων. Είσοδος από την Rue de Petits Champs, αριθμός 40.






4. Passages des Panoramas
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Δημιούργημα του 1800, η στοά Passages des Panoramas ήταν διάσημη για το δίδυμο των θόλων της, που έδιναν μια πανοραμική όψη της Πόλης του Φωτός. Μετά την καταστροφή τους το 1831, η στοά διατήρησε τη φήμη της. Η λαβυρινθώδης διαδρομή της αποτελεί πλέον το χώρο φιλοξενίας δεκάδων εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων, όπως το μπαρ κρασιού Coinstot Vino και το -με ιδιαίτερα όμορφη πρόσοψη- Tombees du Camion, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «τα πεσμένα από το φορτηγό» και πουλά κάθε είδους παράξενο και συλλεκτικό αντικείμενο. Είσοδος από την Rue De St Marc, αριθμός 10.






5. Passage Jouffroy
Φωτογραφία: http://fr.wikipedia.org
Χτισμένη σαν μια προέκταση της Passage des Panoramas στα 1947, η στοά Passage Jouffroy βρίσκεται στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου. Φιλοξενεί το Musée Grevin, το καλύτερο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο Παρίσι και σημαντικό τουριστικό προορισμό. Κάποιοι από τους επισκέπτες επιλέγουν να μην εγκαταλείψουν την όμορφη στοά και «πιάνουν» δωμάτιο στο γοητευτικό Hotel Chopin, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Το Valentin Bakery πουλά κέικ και σοκολάτες, καθώς και υπέροχα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ενώ η πηχτή, κρεμώδης ζεστή σοκολάτα του είναι έπος! Μπείτε από την Boulevard Montmartre, αριθμός 10.






6. Passage Verdeau
Φωτογραφία: http://fr.wikipedia.org
Ευρισκόμενη στην πιο απομακρυσμένη άκρη των στοών, η Passage Verdeau παραβλέπεται συχνά από πολλούς. Οι ιστοριολάγνοι όμως, ας προσέξουν: η συγκεκριμένη στοά είναι γεμάτη αντικερί και όμορφα καφέ και φιλοξενεί την Librairie Farrouille, ένα βιβλιοπωλείο με ειδίκευση στα παλιά, σπάνια και κλασικά βιβλία. Και μόνο η περιδιάβαση των ραφιών του μπορεί κάλλιστα να σας γεμίσει ένα απόγευμα. Είσοδος από την Rue de Fauburg Montmartre, αριθμός 33.

7. Jardin du Palais Royal
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Με την ιστορία της να κρατάει από το 1629, η Jardin du Palais Royal, είναι η παλαιότερη των σκεπαστών στοών. Στα 1780, οι μεγάλες καμάρες, οι οποίες ανοίγουν εσωτερικά οδηγώντας σε έναν μεγάλο απομονωμένο κήπο, επεκτάθηκαν για να περιλάβουν και δύο ημίκλειστες εμπορικές στοές – τη Galerie de Valois από τα δεξιά και την Galerie de Montpensier στ’ αριστερά. Εκεί φιλοξενούνται πολυτελείς οίκοι μόδας, όπως το κλασικό μαγαζί Didier Ludot της Galerie de Montpensier, καθώς και ο χώρος του πρωτοποριακού σχεδιαστή παπουτσιού Pierre Hardy στην Galerie Valois. Μπείτε από την Rue de Valois, αριθμός 5.
ΠΗΓΗ http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...