Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που ίσως δεν γνωρίζετε

Το καλύτερο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι ότι δεν θα πρέπει απαραίτητα να είστε λάτρεις του πολιτισμού για να τα θαυμάσετε. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτήρια, μνημεία και τοπία που αποτελούν ένα κομμάτι από το παρελθόν μας και την ιστορία μας και αν μη τι άλλο, είναι στην ανθρώπινη φύση να είμαστε περίεργοι για την ιστορία μας.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά μέρη στη γη. Η λίστα αυτή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του κόσμου. Μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα 936 μέρη και μνημεία σε 153 χώρες και όλα θεωρούνται ότι έχουν πολύ υψηλή αξία για την ανθρωπότητα.
Μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και έχουν μεγάλη δημοτικότητα για τους τουρίστες και τους ντόπιους –όπως το Taj Mahal, το Angkor Wat, η Βενετία, ή οι Πυραμίδες της Αιγύπτου. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα θαυμαστά μνημεία που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε…


Ιερή πόλη Kandy (Σρι Λάνκα)
Η πόλη Kandy ( http://whc.unesco.org/en/list/450 ), ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της εποχής των αρχαίων βασιλιάδων της Σρι Λάνκα και βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους στο οροπέδιο Kandy, το οποίο διασχίζει μια περιοχή με τροπικές φυτείες τσαγιού. Η Kandy είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Σρι Λάνκα και αποτελεί, τόσο διοικητικό, όσο και θρησκευτικό κέντρο. Εκεί βρίσκεται ο ναός Temple of the Tooth Relic (Sri Dalada Maligawa), όπου φυλάσσεται το ιερό δόντι του Βούδα και είναι ένα από τα πιο ιερά μέρη για τη βουδιστική κοινότητα της Σρι Λάνκα και όλου του κόσμου. Κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1988. Για να φτάσετε εκεί πρέπει να πάρετε ένα τρένο που διασχίζει πανέμορφα τοπία.

Εθνικό Πάρκο των ηφαιστείων (Χαβάη, ΗΠΑ)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Εθνικό Πάρκο των ηφαιστείων της Χαβάης ( www.nps.gov/havo/index.htm ), ιδρύθηκε το 1916 και περιλαμβάνει δύο ενεργά ηφαίστεια: το Kīlauea, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και το Mauna Loa, το πιο ογκώδες ηφαίστειο του κόσμου. Το πάρκο δίνει πληροφορίες για τη γέννηση των νησιών της Χαβάης και άλλα στοιχεία για τα ηφαίστεια. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δημιουργούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και οι ροές λάβας σχηματίζουν εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, ενώ σπάνια πουλιά και ενδημικά είδη ζουν εκεί. Το πάρκο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/409 ) από το 1987.

Ιερό Itsukushima Shinto (Ιαπωνία)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το ιερό Itsukushima ( http://whc.unesco.org/en/list/776 ), είναι ένα ιερό Σίντο στο νησί Itsukushima, στην πόλη Hatsukaichi της επαρχίας Χιροσίμα και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ίδιο το νησί θεωρείται ιερό και προκειμένου να διατηρηθεί η αγνότητά του, δεν επιτρεπόταν στους κοινούς θνητούς να το επισκεφτούν για πολλά χρόνια. Για να μπορέσουν να προσεγγίσουν το ιερό οι προσκυνητές, χτίστηκε μια προβλήτα μέσα στο νερό, έτσι ώστε να φαίνεται σα να επιπλέει, ξεκομμένο από τη γη και έτσι θεωρούνταν πως δε βεβηλωνόταν. Η κόκκινη διάσημη πύλη του, ή torii, χτίστηκε πάνω από το νερό για τον ίδιο λόγο και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το γύρω φυσικό περιβάλλον.

Φρούριο Masada (Ισραήλ)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το φρούριο Masada ( http://whc.unesco.org/en/list/1040 ) είναι μια τοποθεσία με αρχαία παλάτια και οχυρώσεις στη νότια περιοχή του Ισραήλ, στην κορυφή ενός οροπεδίου, σε ένα βράχο, στην ανατολική άκρη της ερήμου της Ιουδαίας, με θέα τη Νεκρά Θάλασσα. Αποτέλεσε εθνικό ορόσημο για τους Εβραίους και πολιορκήθηκε από τους Ρωμαίους, οδηγώντας στην μαζική αυτοκτονία των ανταρτών Sicarii. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Arad. Το τοπίο που το περιβάλλει είναι εντυπωσιακό, ενώ τα στρατόπεδα και οι οχυρώσεις σώζονται σε πολλή καλή κατάσταση.

Πόλη Potosi (Βολιβία)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η πόλη Potosi απέχει 164 χιλιόμετρα από τη Sucre, ιστορική πρωτεύουσα της χώρας και βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις κατοικημένες περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά το 16ο αιώνα, η περιοχή θεωρούνταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως βιομηχανικό συγκρότημα και η εξόρυξη των μεταλλευμάτων βασιζόταν σε ένα σύστημα υδρόμυλων. Το 1987, η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( http://whc.unesco.org/en/list/420 ), αναγνωρίζοντας την πλούσια ιστορία της πόλης και τον πλούτο της αποικιακής αρχιτεκτονικής της. Η περιοχή αποτελείται από τα μνημεία του Τσέρο Ρίκο, όπου υπήρχε εγκατεστημένο σύνθετο σύστημα ύδρευσης και τεχνητές λίμνες, από την αποικιακή πόλη, την Εκκλησία του Σαν Λορένζο, αρχοντικές κατοικίες και τις εργατικές περιοχές.

Monticello- το σπίτι του Τζέφερσον (Βιρτζίνια, ΗΠΑ)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ένα σπίτι, χαρακτηρίζει πάντα τον ιδιοκτήτη του και το Monticello ( http://whc.unesco.org/en/list/442 ) του Τόμας Τζέφερσον, το οποίο άρχισε να οικοδομεί το 1769, επιβεβαιώνει τη ρήση. Αντανακλά τη λαμπρότητα του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ αλλά και θυμίζει τις αδυναμίες του (όπως το μεγάλο ρολόι του σπιτιού που κατασκευάστηκε λανθασμένα). Ο Τζέφερσον αποσύρθηκε στα κτήματά του στη Βιρτζίνια, στο όμορφο νεοκλασικό σπίτι που ο ίδιος είχε ανεγείρει σε δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια, μετά τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανέγερση του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, του οποίου υπήρξε ιδρυτής, φροντίζοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες της κατασκευής και της λειτουργίας του.

Οινοπαραγωγός περιοχή Alto Douro (Πορτογαλία)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Στην περιοχή Alto Douro ( http://whc.unesco.org/en/list/1046 ), στα βορειοανατολικά της Πορτογαλίας, παράγεται κρασί από τους τοπικούς γαιοκτήμονες, εδώ και περίπου 2.000 χρόνια. Από τον 18ο αιώνα, το κύριο προϊόν της περιοχής, το κρασί, ήταν παγκοσμίως γνωστό για την ποιότητά του. Αυτή η μακρά παράδοση της αμπελουργίας, έχει δημιουργήσει ένα πολιτιστικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, που αντανακλά την τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της: τεράστια οροπέδια, κοιλάδες ποταμών, βουνά, κάστρα και φυσικά ατέλειωτοι αμπελώνες.
Γιγαντιαίος Βούδας του Leshan (Κίνα)

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Αυτός ο Βούδας ( http://whc.unesco.org/en/list/779 ) σκαλίστηκε στην πλευρά ενός βράχου, σε μια περιοχή όπου συναντώνται οι ποταμοί Minjiang, Dadu και Qingyi, στη νότια Sichuan της Κίνας, από τον κινέζο μοναχό Haithong, τον 8ο αιώνα. Οι οπαδοί του εργάστηκαν για 90 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος πέτρινος Βούδας στον κόσμο, με ύψος 71 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα. Δημιουργήθηκε με στόχο να «ηρεμήσει» τα νερά των τριών ποταμών, που στο σημείο που ενώνονταν, ήταν συχνά ταραγμένα. Σήμερα, ο Βούδας απειλείται από τη ρύπανση και τη φθορά που προκαλείται από τους χιλιάδες τουρίστες. Η κινεζική κυβέρνηση έχει κλείσει τα εργοστάσια στη γύρω περιοχή, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται στο μνημείο.

Medina Of Fez (Μαρόκο)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Μεντίνα της Φες ( http://whc.unesco.org/en/list/170 ), είναι το παλαιότερο οχυρωμένο τμήμα της πόλης Φες στο Μαρόκο. Ιδρύθηκε το 789 από τον Σουλτάνο Ιντρίς ΙΙ. Η Παλιά Φες είναι η μεγαλύτερη από τις δύο μεντίνες της Φες και πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο ελεύθερο από αυτοκίνητα αστικό κέντρο στον κόσμο, σε συνάρτηση με τον πληθυσμό της. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1981.
Η πόλη ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και εκεί βρίσκεται το παλιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Ο αστικός ιστός και τα κυριότερα μνημεία στη Medina - ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία, παλάτια, σπίτια, τζαμιά και σιντριβάνια – δημιουργήθηκαν την περίοδο ακμής της, τον 13ο και 14ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική πρωτεύουσα του Μαρόκου μεταφέρθηκε στο Ραμπάτ το 1912, η Φες διατήρησε το ρόλο της ως πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της χώρας.

Chichen Itza (Μεξικό)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Chichen Itza ( http://whc.unesco.org/en/list/483 ) είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή, που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Ήταν σημαντικό περιφερειακό κέντρο στα βόρεια πεδινά των Μάγια και περιλαμβάνει πλήθος αρχιτεκτονικών μορφών, από αυτές που καλούνται «Μεξικανικές». Στο κέντρο της βρίσκεται η πυραμίδα Κουκουλκάν, η οποία σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές της έχει 91 σκαλοπάτια, όσες και οι ημέρες κάθε εποχής.

Πόπη Αθανασοπούλου από  clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...