«Η τέχνη του γιατρού έγκειται στο να προσφέρει διασκεδαστική απασχόληση στον ασθενή, όσο η φύση θεραπεύει την ασθένεια». Αυτό υποψιάστηκαν και οι σύγχρονοι ερευνητές και έσπευσαν να επαληθεύσουν την αιρετική ρήση του Βολταίρου θέτοντας τις βάσεις για την επιστήμη που ονομάζεται Γελωτολογία, δηλαδή τη μελέτη του χιούμορ, του γέλιου και της θεραπευτικής επίδρασής του στο ανθρώπινο σώμα. Παράλληλα διαπίστωσαν σημαντικές εφαρμογές του χιούμορ στην τέχνη της διδασκαλίας, καθώς και στην επικοινωνία ασθενή και νοσηλευτή. Δες λοιπόν την επιβεβαίωση όσων κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε, μέσα από τα λόγια των ίδιων των επιστημόνων:
• «Ένα χαχανητό την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Το χιούμορ και το γέλιο έχουν αναγνωριστεί ως ευεργετικά εργαλεία της ολιστικής ιατρικής σε όλο τον κόσμο». Λόγια της κλινικής ψυχιάτρου Catherine M. MacDonald (Naval Medical Center του San Diego).
• Οι μέχρι τώρα έρευνες προτείνουν το χιούμορ ως ευεργετικό για τη σχέση μεταξύ νοσοκόμας και ασθενή. Όμως το θεραπευτικό χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως μοχλός για την αποτελεσματική πανεπιστημιακή και κλινική εκπαίδευση, ιδίως σε τομείς μεγάλης πίεσης και υψηλών απαιτήσεων. Η επιδέξια χρήση του χιούμορ από την πλευρά ενός δασκάλου διευκολύνει την επίδοση των σπουδαστών, αρκεί να μην παρερμηνευθεί, όπως υποστηρίζει ο Dr Michael Chiarello, καθηγητής στο Stony Brook University School of Nursing.
Το χιούμορ είναι νοοτροπία ζωής
Το χιούμορ μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, από τη μια χώρα στην άλλη, να αλλάζει ανάλογα με τον πολιτισμό και τη χρονική περίοδο. Δεν είναι απλώς ένας τρόπος έκφρασης αλλά νοοτροπία και στάση ζωής. Δεν είναι δεδομένο για όλους, κάποιους τους αφήνει αδιάφορους, ενώ άλλοι το θεωρούν ένδειξη ανωριμότητας ή αδυναμίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ταλέντο, που μπορεί όμως και να καλλιεργηθεί, βοηθώντας στην ανάπτυξη μιας ζωηρής φαντασίας. Παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις, προσφέρει διασκέδαση και χαλάρωση και συχνά από πίσω του κρύβεται ένα μεγάλο κουράγιο για τη ζωή.Το μαύρο χιούμορ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα
Το χιούμορ απαιτεί όμως προσοχή και διακριτικότητα, γιατί η κακή χρήση του μπορεί να αποβεί καταστροφική, ιδιαίτερα όταν δε γίνεται κατανοητό από τους άλλους. Ακραίες εκφράσεις του, όπως ο κυνισμός και το μαύρο χιούμορ, απαιτούν καλό χειρισμό του λόγου και των συναισθημάτων, τονίζουν οι ψυχολόγοι. Η ψυχολόγος Françoise Bariaud επισημαίνει επίσης ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα με σκοπό την άρση κάποιας απαγόρευσης ή την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς.
Η διακωμώδηση λυτρώνει
Οι ειδικοί χρησιμοποιούν σήμερα το χιούμορ ως εξαίρετο μέσο για τη διαχείριση του στρες και της αγωνίας, την αντιμετώπιση τρομακτικών γεγονότων και την εξομάλυνση τεταμένων συναισθημάτων. Η διακωμώδηση καταστάσεων είναι συχνά η σωτήρια λύση σε μια δυσάρεστη υπόθεση.
Πηγή Golden Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου