Μια αξέχαστη βόλτα με τον οδοντωτό!




Πάρτε τις φωτογραφικές σας μηχανές και την καλύτερη σας διάθεση και επιβιβαστείτε στον οδοντωτό! Η διαδρομή από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, δεν είναι μια βόλτα με ένα απλό τραινάκι, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία!

Πριν από 113 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

Τι σημαίνουν οι λέξεις: το τριώδιο, η αποκριά, το καρναβάλι, η μάσκα;

Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Τριώδιo

«άνοιξε το Tριώδιο»: H φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει την έναρξη της Aποκριάς. Για την Oρθόδοξη Eκκλησία, όμως, η φράση κυριολεκτείται, επειδή δέκα Κυριακές πριν το Πάσχα αναγνώσκεται το εκκλησιαστικό βιβλίο, το λεγόμενο Tριώδιο< τρεις ωδές. Πρόκειται για Υμνογραφικούς Κανόνες – εκκλησιαστικά ποιήματα- που αποτελούνται μόνο από τρεις ωδές αντί από εννέα ωδές, που είναι το σύνηθες.

 Απόκρεως, αποκριά, απόκριες

Η αποκρέα (ενν. Κυριακή ή ημέρα), αρχικά, προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος (από+κρέας). Η εβδομάδα πριν τη μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των σαράντα ημερών. Σ’ αυτή την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών αλλά όχι του κρέατος (από + κρέως>γεν ενικ. του ουσ. “κρέας”

Μια φορά κι έναν καιρό στο Κολωνάκι έβοσκαν κατσίκες…


Η πλατεία Κολωνακίου από την οδό Κουμπάρη προς την Πατριάρχου Ιωακείμ (1926) 
Κάποτε η πιο αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας δε χαρακτηριζόταν ως… ψηλομύτα. Αντιθέτως, ήταν πολύ βουκολική και μύριζε κατσικίσιο γάλα… Ο λόγος φυσικά για το Κολωνάκι.
Ως το 1880 η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη και πάνω από τη Δεξαμενή, στις πλαγιές του Λυκαβηττού, Λιδωρικιώτες γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους. Γι΄ αυτό και λεγόταν «Κατσικάδα».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...