Xριστουγεννιάτικα δέντρα απ’ όλο τον κόσμο



Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Duomo του Μιλάνου.


Το χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι ένα από τα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων και τηρείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος, θέλησε, περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στην βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων. Σήμερα, ο στολισμός του δένδρου συμβολίζει την ευτυχία των ανθρώπων με τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Σπάνιες φωτογραφίες λίγες ώρες πριν την βύθιση του Τιτανικού




Tης Ελίνας Ράπτη
Όταν το διάσημο κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε στο παγόβουνο πριν από 101 χρόνια, στις 15 Απριλίου 1912, όχι μόνο έστειλε στο βυθό εκατοντάδες επιβάτες αλλά και όλα τα στοιχεία του πώς ήταν η ζωή στο περίφημο αυτό πλοίο. 'Η σχεδόν όλα...

Ο Ιρλανδός Ιησουίτης ιερέας Francis Browne ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ταξίδεψαν από το Southampton της Αγγλίας στο Cobh της Ιρλανδίας. Επιβιβάστηκε στο πλοίο στο παρθενικό του ταξίδι χάρη στο εισιτήριο που του έκανε δώρο ένας θείος του και θα παρέμενε σε αυτό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού αν ο προϊστάμενός του δεν του είχε δώσει εντολή να αποβιβαστεί στην Ιρλανδία. Πράγμα που έκανε με αποτέλεσμα να γλυτώσει τελικά από το ναυάγιο.

Τα 10 πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα



του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε άκρως κατανυκτικό κλίμα, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει την περίοδο του Πάσχα με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο. Το «Πάσχα το καινόν» ή η «πανήγυρις πανηγύρεων» όπως αναφέρεται στους πασχαλινούς ύμνους, αποτελεί για τον λαό μια ημέρα λαμπρή, μιας και η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της.

«Κατά το διάστημα της προετοιμασίας έθιμα προχριστιανικά με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή, έχουν ενταχθεί στη χριστιανική λατρεία», αναφέρει η κ. Aικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. «Λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου - ανάστασης στον ελληνικό χώρο, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του αγίου Γεωργίου, οι κούνιες, οι επισκέψεις με όργανα στους τάφους, η συμβολική χρήση των αβγών - και μάλιστα κόκκινων, αποτελούν εκδηλώσεις της προαιώνιας προσπάθειας του ανθρώπου να συμβάλει θετικά στη διαδικασία ανανέωσης της φύσης και στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς», προσθέτει.

Μια αξέχαστη βόλτα με τον οδοντωτό!




Πάρτε τις φωτογραφικές σας μηχανές και την καλύτερη σας διάθεση και επιβιβαστείτε στον οδοντωτό! Η διαδρομή από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, δεν είναι μια βόλτα με ένα απλό τραινάκι, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία!

Πριν από 113 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

Τι σημαίνουν οι λέξεις: το τριώδιο, η αποκριά, το καρναβάλι, η μάσκα;

Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Τριώδιo

«άνοιξε το Tριώδιο»: H φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει την έναρξη της Aποκριάς. Για την Oρθόδοξη Eκκλησία, όμως, η φράση κυριολεκτείται, επειδή δέκα Κυριακές πριν το Πάσχα αναγνώσκεται το εκκλησιαστικό βιβλίο, το λεγόμενο Tριώδιο< τρεις ωδές. Πρόκειται για Υμνογραφικούς Κανόνες – εκκλησιαστικά ποιήματα- που αποτελούνται μόνο από τρεις ωδές αντί από εννέα ωδές, που είναι το σύνηθες.

 Απόκρεως, αποκριά, απόκριες

Η αποκρέα (ενν. Κυριακή ή ημέρα), αρχικά, προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος (από+κρέας). Η εβδομάδα πριν τη μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των σαράντα ημερών. Σ’ αυτή την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών αλλά όχι του κρέατος (από + κρέως>γεν ενικ. του ουσ. “κρέας”

Μια φορά κι έναν καιρό στο Κολωνάκι έβοσκαν κατσίκες…


Η πλατεία Κολωνακίου από την οδό Κουμπάρη προς την Πατριάρχου Ιωακείμ (1926) 
Κάποτε η πιο αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας δε χαρακτηριζόταν ως… ψηλομύτα. Αντιθέτως, ήταν πολύ βουκολική και μύριζε κατσικίσιο γάλα… Ο λόγος φυσικά για το Κολωνάκι.
Ως το 1880 η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη και πάνω από τη Δεξαμενή, στις πλαγιές του Λυκαβηττού, Λιδωρικιώτες γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους. Γι΄ αυτό και λεγόταν «Κατσικάδα».

"Παυλοπετρί: η βυθισμένη πολιτεία"(video)

Ολόκληρο το καταπληκτικό ντοκυμαντέρ του BBC (με ελληνικούς υπότιτλους) για το Παυλοπετρί Λακωνίας.
 Μια αρχαία πόλη βυθισμένη στη θάλασσα η οποία -αν και παραμένει άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες- προκαλεί το θαυαμασμό των αρχαιολόγων παγκοσμίως καθώς μιλάμε για
μια πόλη του 3000 πχ(!) με:
-άριστη ρυμοτομία,
-οδικό δίκτυο,
-ανεξάρτητες και μη οικίες μέχρι και δύο ορόφων,δημόσια κτίρια,
-πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρύματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές!
Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για την εποχή του Χαλκού...

Το θαυματουργό τσάι

Το τσάι διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες

Η κοσμετολογία το θεωρεί ως ένα από τα πιο δυνατά όπλα της φύσης στη μάχη με το χρόνο. Έχει όμως, παράλληλα, τόσα δραστικά συστατικά, που και η ιατρική το παινεύει ως ευεργετικό για τον οργανισμό. Το πράσινο τσάι, με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, μπορεί να γίνει συνήθεια καθημερινή, τουτέστιν αγαπημένη.

Στα πολύτιμα συστατικά του εμπεριέχονται:

φλαβονοειδή : έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αντιγηραντική δράση, κατά του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...